Προφανως θα ξερουν αλλα ορισμενοι θα σου πουν οτι αναμεσα στα τοσα θυληκα υπαρχει και ενα αρσενικο, κοινη τακτικη των εμπορων για να τα πουλησουν.
Σημερα ρωτησα και βρηκα καποια φυτα, αλλα σχετικα σε μεγαλο μεγεθος.

Και τα δυο καταστηματα γεωργικων ειδων που επισκευτηκα ειχαν
Hippophae αλλα μου ειπαν, λογω της εμπιστοσυνης που μου εχουν, οτι ολα ηταν θυληκα και οι ιδιοι ψαχνουν να βρουν ορισμενα αρσενικα φυτα γιατι ειναι πολυ δυσευρετα στο εμποριο και
σε αναλογια 1 αρσενικο προς 300 Θυληκα. Αυτη η περιπτωση, να ξεπερνουν τα θυληκα φυτα που παραγονται απο σπορο τα αρσενικα πρεπει να ειναι μοναδικη, εφοσον κατα μεσο ορο τα θυληκα στη φυση ειναι πολυ λιγοτερα απο τα αρσενικα και σε αναλογια περιπου 1 προς 3. Στη κοινη Χουρμαδια
(Phoenix dactylifera), τα παραγομενα απο σπορο φυτα στο συνολο τους κατα προσεγγιση ειναι 20% θυληκα και 80% αρσενικα.
Το ενα απο τα δυο καταστηματα εδωσε και "εγγυηση", και εφοσον μελλοντικα τα
Hippophae δεν παραγουν καρπους μπορουν να επιστραφουν, αλλα εμενα μου φανηκε παραλογο ολο αυτο σαν ενεργεια. Το μονο που μπορω να κανω σε αυτη τη περιπτωση ειναι να σου δωσω τα τηλεφωνα για να επικοινωνησεις μαζι τους και αν συμφωνησετε καπου αναλαμβανω να σου τα στειλω. Εαν περιμενεις 20-25 μερες ακομα ισως να εχω τη τυχη να βρω μικροτερα και πιο πρακτικα στη μεταφορα φυτα.
Τωρα για το
Lycium barbarum εψαξα στις μηχανες αναζητησης για να βρω φωτογραφιες και ομολογω οτι πρωτη φορα το ειδα. Ισως εμπορικα να ειναι ενα "νεο φυτο" που θα κυκλοφορησει λιγο αργοτερα και πιστευω οτι τωρα θα εχει μπει στην παραγωγη. Κατα τον ιδιο τροπο το ιδιο ειχε συμβει και με το
Hippophae, και σημερα εχει μια σχετικα μεγαλη διαδοση στο εμποριο.
Αναμεσα σε αυτους που ρωτησα πολλοι μου καναν λογο για τα
blueberries και λογω της συγχησης που επικρατει με τις ονομασιες των φυτων, δεν γνωριζω εαν αναφερονται για τα Μυρτιλα
(Vaccinium myrtillus) η το
Lycium barbarum. Απο τα Μυρτιλα παραγονται διαφορα συμπληρωματα διατροφης οπως η Κρεατινη
(Creatine) και οι καρποι του βιομηχανικα παρουσιαζουν μεγαλο ενδιαφερον και ζητηση.
Τα Μυρτιλα, οπως και το Ιπποφαες ειναι διοικα φυτα και φυονται στις ευκρατες-ψυχρες ορεινες περιοχες του Βορειου Ημισφαριου, αναμεσα και η Ελλαδα. H USA στηριζει ενα μεγαλο μερος φυσικων συμπληρωματων διατροφης απο εγχωρια παραγωγη, αλλα το 80% της
Creatine που παραγει προερχονται απο εισαγωγες Μυρτιλων που καλλιεργουνται στη Κεντρικη και Βορεια Ευρωπη. Ολη αυτη η ενημερωση σχετικα με τα φυτα που παραγουν καρπους με υψηλη διατροφικη αξια πολλες φορες λειτουργει σαν "χαλασμενο τηλεφωνο" και δε μπορεις να καταλαβεις που αναφερονται, ειδικα αν δε γνωριζεις και πολλα.
Περα απο ολα αυτα που ανεφερα ενα πολυ καλο φυσικο προιον που κανει θαυματα ειναι και το
Καρδαμελειο - (λαδι Καρδαμου) γνωστο τα τελευταια χρονια ως φυσικο συμπληρωμα διατροφης με την ονομασια
CLA. Το παραπανω προιον εξαγεται (παραγεται) απο μεγαλες ποστητες καλλιεργουμενου Καρδαμου και εχει αριστη λιποτροπικη δραση. Εαν θυμασε καλα πριν πολλα χρονια το ισχυροτερο φυσικο προιον για αδυνατισμα ηταν η
Lecithine, αργοτερα η
Carnitine, που συντομα αντικατασταθηκε απο την
L-Carnitine, και σημερα το
CLA που πωλειται πλεον και στα φαρμακεια.
Ολα αυτη η συζητηση με τα "θαυματουργα φυτα" που χαριζουν δυναμη και ευεξια στον ανθρωπινο οργανισμο ειναι πολυ ενδιαφερουσα και νομιζω οτι καποια στιγμη πρεπει να αναφερθουμε και στα
φυσικα αντιοξειδωτικα.