NEWS:

ετοιμη η πιτα.

Αγρια φρούτα & λαχανικά, μανιτάρια, θηράματα, σαλιγκάρια και οτιδήποτε άλλο μας χαρίζει γενναιόδωρα η φύση.

ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Παρ Ιαν 14, 2011 11:25 pm

ηρθε και η ωρα της πιτας....σας παρουσιαζω πρωτα τις φωτογραφιες και μετα τη συνταγη. περριτο να πω, πως σε λιγες ωρες εκανε φτερα.


Εικόνα
η πιτα ετοιμη για το φουρνο...


Εικόνα
.....μολις ψηθηκε.....


Εικόνα
....ετοιμη.

λοιπον, η συνταγη. η ποσοτητα ειναι για δυο μετριου μεγεθους ταψια. εγω κανω συνηθως δυο πιτες, ψηνω τη μια και βαζω την αλλη αψητη στην καταψυξη για την επομενη φορα. εχουμε και λεμε: βαζω σε μια λεκανιτσα 5 κουπες αλευρι, προσθετω αλατι, λιγη ζαχαρη και 3/4 της κουπας ελαιολαδο. τα ανακατευω και γινονται σαν ψιχουλα. επειτα προσθετω σιγα-σιγα 1 περιπου ποτηρι νερο χλιαρο και ζυμωνω για περιπου 10 λεπτα. μεταφερουμε τη ζυμη πανω σε ενα τραπεζι, γιατι μεσα στη λεκανη ειναι λιγο δυσκολο. ισως χρειαστει λιγο παραπανω νερο ή αλευρι, παντως η ζυμη πρεπει να ειναι μαλακη, αλλα να μην κολλαει στα χερια. τα 10 λεπτα ζυμωμα μπορει να φαινονται αρκετα, αλλα ειναι απαραιτητα για να γινει ελαστικη η ζυμη. ενα κολπο για να καταλαβουμε πως ειναι ετοιμη, ειναι να αλειψουμε στην επιφανεια της με το δαχτυλο μας λιγο νερο: το σημειο εκεινο ασπριζει σαν να εχουμε αλειψει κολλα, αυτο ειναι το αμυλο που ελευθερωνεται. παντως μετα απο τοση επαφη με τη ζυμη, τα χερια γινονται βελουδο!!! στη συνεχεια αλοιφω το ζυμαρι με λιγο λαδι και το αφηνω μεσα στη λεκανη να ξεκουραστει γυρω στο μισαωρο, σε δροσερο μερος. το λαδι βοηθαει να γινει η ζυμη πιο ευπλαστη. επειτα χωριζω το ζυμαρι που θα χρησιμοποιησω, δηλαδη το μισο και το κοβω σε πεντε κομματια, τα δυο απο τα οποια ειναι μεγαλυτερα και ειναι αυτα που θα μπουν κατω. ανοιγω τα φυλλα αλευρωνοντας τα τακτικα για να μην κολλανε και στρωνω τα δυο κατω που θα εξεχουν λιγο απο το ταψι. λαδωνω ενδιαμεσα τα φυλλα και στρωνω την πρωτη δοση της γεμισης. επειτα βαζω το τριτο φυλλο που ειναι μικροτερο και στρωνω τη δευτερη δοση. σκεπαζω με τα επομενα δυο φυλλα, επισης μικροτερα και λαδωμενα μεταξυ τους και αυτα που περισσευουν απο το ταψι, τα στριφογυριζω μεσα, οπως φαινεται στη φωτο. χαραζω και ψηνω μεχρι να ροδισει. η γεμιση ειναι αναλογως τα γουστα του καθενος. αυτη που εκανα ειναι με καυκαληθρες και μυρωνια και ειναι σουπερ μυρωδατη. αναλογως τα κεφια μου αλλες φορες βαζω φετα ή αβγο, μπορει να βαλω ομως και σκετα χορτα. παντα εχει μεσα ομως κρεμμυδι, ανηθο και δυο κουταλιες ρυζι για τα πολλα υγρα.
αντε, καλη ορεξη....
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Σάβ Ιαν 15, 2011 12:26 am

Θα φαω την οθονη μου! :shock: Ξερεις με ολα αυτα τα ετοιμα που κυκλοφορουν στην αγορα πως εχω λυσσαξει για καμια σπιτικη πιτα η αλλα καλουδια? :mrgreen: Επειδη ασχολουμε και εγω με τη μαγειρικη ξερω να εκτιμαω ολα τα ωραια και ξεχωριστα.
Η συγκεκριμενη πιτα εκτος απο χορτα περιεχει μεσα και τυρι η αυγο? Στις χωριατικες πιτες, οπως ανεφερες, προσθετουν στην γεμιση μαζι με το υπολοιπο μειγμα τυρι η αυγο και μερικες φορες ορισμενα μυρωδικα οπως μαυροπιπερο. Αυτες που φτιαχνω εγω ειναι με αγοραστη σφολιατα και η γεμιση "ζαχαροπλαστικης", δηλαδη σχεδον παντοτε περιεχουν μπεσαμελ. Εξαιρεση η χορτοπιτα που προσθετω λιγο τυρι περασμενο σε λεπτο τριφτη για να μη διαλυσει η γεμιση. Αλλα και σχετη με χορτα γινεται φανταστικη! :Glory:
Τα ταψια αλουμινιου ειναι τα μονα απο τα παλια σκευη που εχω κρατησει μεχρι σημερα γιατι οτι μαγειρευσεις εκει μεσα γινεται πεντανοστιμο. :shock: Το ταψι ηταν πολυ καλη επιλογη, εχω παρατηρησει σε ολους τους φουρνους οτι οι πιτες ψηνονται σε ταψια αλουμινιου, καθολου τυχαιο. :Super:
Μονο μια διευκινηση, οταν λες "κουπες" ενοεις τις συνηθισμενες φλυτζανες των 250 ml του καφε η καποια τυχαια δοσολογια?
Η χορτοπιτα εγινε καταπληκτικη, τωρα ας ετοιμαζονται εκεινα τα κολοκυθια που βρισκονται πισω απο το πιατο. :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Σάβ Ιαν 15, 2011 12:01 pm

ισως η κουπα που χρησιμοποιω, να ειναι λιγοτερο απο 250 ml, παντως δεν ειναι η μικρουλα του τσαγιου. λιγο πολυ ολα γινονται εμπειρικα, χθες τα μετρησα για να μεταφερω τη συνταγη. νερο και αλευρι διορθωνονται στην πορεια, το λαδι αν πεσει και λιγο παραπανω ή λιγοτερο δε χαλασε και ο κοσμος. σημασια εχει το καλο ζυμωμα και κατι που ξεχασα να πω, να ειναι λεπτα τα φυλλα. για τα ταψια εχεις απολυτο δικιο. ενω εχω αλλα, χρησιμοποιω παντα του αλουμινιου.
οι κολοκυθες ειναι απο σπορο της γιαγιας μου στη δραμα, αναρριχωμενη ποικιλια με μικρα κολοκυθια. αν τα ψησεις οπως ειναι μεσα στο φουρνο, γινονται μελι.
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό Fallacia την Κυρ Ιαν 30, 2011 7:22 pm

'Ιντα είναι τούτο μωρέ, χορτόπιτα ή σπανακόπιτα?
Ε κατέω πράμα!!! :lol2:
Άβαταρ μέλους
Fallacia
 
Δημοσ.: 715
Εγγραφη: Δευτ Αύγ 10, 2009 3:08 am
Τοποθεσια: Μυτιλήνη

Re: ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Κυρ Οκτ 02, 2011 12:49 am

Ετοιμη και η δικια μου πιτα, τι,μονο στις ανθοεκθεσεις? Ειναι μια κασεροπιτα (κοινως κιτρινοτυροπιτα για τους νοτιους) φτιαγμενη με μειγμα δυο κιτρινων τυριων, φετας και μπεσαμελ με μπολικη κρεμα γαλακτος. Δυστυχως η γεμιση παραηταν αρκετη, ενα κιλο για 850 γραμμαρια ετοιμου φυλλου σφολιατας και το πανω φυλλο κατα το ψησιμο μετακινηθηκε διαγωνια στην αλλη ακρη του ταψιου. :hide:
Απο γευση δεν σας λεω τιποτε! :Glory: Απο θερμιδες δεν θελω ουτε να το σκεφτομαι! :cry2:


Παραδοσιακη Κασεροπιτα με ετοιμο φυλλο σφολιατας. :mrgreen:

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Κυρ Οκτ 02, 2011 11:20 am

μουρλια φαινεται. αν πεις και για το ξεχειλισμενο τυρακι, ετσι οπως ειναι και ροδοκοκκινο.....γιαμι-γιαμι!!!!! εγω εκανα πριν λιγες μερες μια μυζηθροπιτα, σκετη αποτυχια. για καθε κομματι ηθελες και 2 ποτηρια νερο.
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: ετοιμη η πιτα.

Δημοσίευσηαπό Fallacia την Κυρ Οκτ 02, 2011 3:08 pm

:bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
Σας έχω κι εγώ πολλές εκπλήξεις!!! :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
Fallacia
 
Δημοσ.: 715
Εγγραφη: Δευτ Αύγ 10, 2009 3:08 am
Τοποθεσια: Μυτιλήνη


Επιστροφή στην Τα δώρα της φύσης

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron