NEWS:

Ελιές για πάστωμα

Αγρια φρούτα & λαχανικά, μανιτάρια, θηράματα, σαλιγκάρια και οτιδήποτε άλλο μας χαρίζει γενναιόδωρα η φύση.

Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Δευτ Ιαν 24, 2011 1:22 am

Τελικα εστω και αργα μπηκα στη χρονοβορα διαδικασια να μαζευσω μερικες Ελιες. Οι περισσοτερες, τρεις μηνες μετα την πληρη ωριμανση τους, εδειχναν αφυδατωμενες και ειναι πλεον ευχης εργον εαν καταφερω να τις κανω να τρωγονται. Στη γευση τους ειναι λιγοτερο πικρες απο αυτες που μαζευονται το φθινοπωρο, και γεματες λαδι!
Για δυο κουβαδες χρειαστηκα τρεις ωρες περιπου, οι περισσοτεροι καρποι εχουν πεσει αλλα υπολογιζω πανω στα δεντρα να εχουν μεινει τουλαχιστον 100 με 150 κιλα απο τις οποια τα 4/5 σε σχετικα καλη κατασταση. Οι Ελιες αφου πλυθηκαν καλα παστωθηκαν με χοντρο αλατι σε πλαστικα δοχεια (γλαστρες) που στο κατω μερος τους εχουν τρυπες για να φευγει το παραπανισιο νερο. Τελος σκεπαστηκαν απο πανω με ενα πιατο και πατηθηκαν με καποιο βαρυ αντικειμενο (οχι πετρα). :teach:



Περασμενος Ιανουαριος και τα περισσοτερα Ελαιοδεντρα ειναι φορτωμενα με καρπους. :shock:

Εικόνα

Εικόνα


Οι Ελιες αν και αφυδατωμενες εχουν αρκετα καλη γευση και ειναι πλουσιες σε λαδι. Επιπλεον εχουν και πολυ ευχαριστο αρωμα. :fl: Εδω Ελιες Αμφισσης! :Glory:

Εικόνα


Και Ελιες Καλαμων, λιγοτερες μαραμενες απο τις προηγουμενες. :Happy2:

Εικόνα


Συνολικα μαζευσα γυρω στα 10 κιλα Ελιες! Με αγχωνει λιγο που εχουν αυτη τη οψη της σταφιδας και μερικες φορες σκευτομαι οτι θα ηταν προτιμοτερο να τις ειχα ριξει στη retinol παρα στη σαλαμουρα. Καριερα για παστες ειναι αμφιβολο εαν θα ΄χουν, αλλα ετσι μαραμενες και αφυδατωμενες οπως τις βλεπω θα μπορουσαν να γινουν πετυχημενοι δημαρχοι Θεσσαλονικης!!! 8-)

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Δευτ Ιαν 24, 2011 1:31 am

ωραιοτατες φαινονται οι ελιτσες σου στεφανε. καθε χρονο λεω θα μαζεψω και παντα το ξεχναω...καποιοι τις βαζουν μεσα σε μπουκαλια νερου κα συμπληρωνουν με αλατονερο ή με θαλασσα. τις αφηνουν ετσι για ενα διαστημα και μετα στο λαδι. εχει πολλους τροπους να κανεις ελιες και πρεπει να ασχοληθω σοβαρα καποια στιγμη....(αλλα ποτε;)
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Τετ Ιαν 26, 2011 11:21 pm

Εγω ειμουν σιγουρος οτι ειχες μαζεμενες πολλες ελιες και τις ειχες φτιαξει με 1100 τροπους! :mrgreen: Να και μια φορα που θα ΄χω να παινευομαι οτι εκανα κατι περισσοτερο απο σενα! :Glory: :Glory: :Glory:
Οι Καλαμων πρεπει να γινονται καλες σε αλατονερο. Δεν ειχα και πολυ χρονο να ασχοληθω με αυτες, τις παστωσα οπως και τις αλλες αλλα σε ξεχωριστο δοχειο γιατι αργουν να γινουν. Σημερα δοκιμασα απο της Αμφισσης και αν σου πω οτι τρωγονται και ειναι πεντανοστιμες και αρωματικες θα το πιστευσεις? :shock: Πριν μαζευτουν εκτεθηκαν σε ψυχρους ανεμους, βροχες, παγετους, και ισως αυτος να ειναι ο λογος που ξεπικρισαν. :Happy2:
Απο το χθεσινο αερα των 7 Μποφορ πεσαν και οι υπολοιπες και μαζευσα αλλα 10 κιλα. :Happy2: Αυριο μεθαυριο θα τις φτιαξω και αυτες!
Μεχρι εχθες δε τα εδινα σημασια αλλα με τα μανιταρια και τα χορτα σου πορωθηκα και εγω και αρχισα να τα προσεχω ολα. Σημερα ειδα και κατι ωραιες τσουκνιδες που θα μαζευτουν πολυ συντομα για να γινουν σαλατα! Ξερεις μηπως αν γινονται και πιτα? :shock:
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Πέμ Ιαν 27, 2011 11:24 am

η τσουκνιδοπιτα ειναι η κορυφη. απο τα αγαπημενα μου χορταρικα, καθως η γιαγια μου τις μαγειρευε παντα ειτε σαν σαλατα, ειτε σαν κρεμα (τα "κιντεατα" στα ποντιακα). οταν ηρθα εδω και εκανα τσουκνιδοπιτα, επαθαν πλακα γιατι νομιζουν πως τρωγονται μονο τα ραδικια. θελει λιγο τσιπουρο και λιγο γιαουρτι στο αλευρι και οχι πολλα-πολλα. ενα φυλλο πανω και ενα κατω. ενισχυεις τη γεμιση με κρεμμυδακι και λιγο δυοσμο. μουρλια......παω για τσουκνιδες.
παντως εγω τη βδομαδα που προηγηθηκε με τους βοριαδες ασχοληθηκα με αλλα γαστρονομικα τερτιπια. εκανα λουκανικα, γυρω στα δυο κιλα δοκιμαστικα και εγιναν υπεροχα.
φετος τις ελιες δεν τις προλαβα, αλλα του χρονου θα τις τσακισω. ευχομαι οι δικες σου να ειναι καλοφαγοτες.
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Πέμ Ιαν 27, 2011 11:25 pm

Ωραια, σημειωνω τη συνταγη για τη πιτα και την ετοιμαζω καθαρα Δευτερα. :Happy2: Για τη ωρα κανω διαιτα και αποφευγω οτι περιεχει θερμιδες. :sss:
Λουκανικα σπιτικα? :shock: Προσθεσες και πορτοκαλι μεσα? Αυτη η συνταγη με τα λουκανικα και το πορτοκαλι ειναι απο Πελοπονησσο αλλα εχει επικρατησει σε ολη την Ελλαδα οπως και η αλλη με το πρασσο. Τωρα τελευταια δοκιμασα και με μαυρη Ελια αλλα δεν μπορω να πω οτι εντυπωσιαστηκα. Αντιθετα αυτα που περιεχουν κοκκινη πιπερια ειναι πολυ ευγευστα. :Glory:
Λιγο πολυ τα χωριατικα τα αποφευγω γιατι εκτος απο πολλα λιπαρα - που ομως φευγουν στο ψησιμο - περιεχουν και κρεας αμφιβολου ποιοτητας. Γενικα τα αποφευγω, αλλα οταν τα φτιαχνουν συγγενικα μου προσωπα τα τιμω δεοντος οπως και κατι αλλα, ποντιακες πατατοσαλατες, πισσια, φρεσκο βουτυρο, κλπ. :Drags:
Σημερα δοκιμασα καμια 10ρια ελιες, τις μικρες τις εφαγα οπως ηταν με τα κουκουτσια. :mrgreen: Λεμονατες πρασινες που τις λατρευω δεν προλαβα να κανω, αλλα του χρονου θα αρχισω απο Σεπτεβριο!~ 8-)
Κυριακη καλη επιτυχια σε οτι και αν κανεις, να με ενημερωνεις ποτε ποτε γιατι ξεχνιεμαι. :mrgreen:

ΥΓ¨. Θελουμε και τη συνταγη με τα Λουκανικα. :Pray:
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Παρ Ιαν 28, 2011 12:19 am

οι λεμονατες ελιες ειναι οντως πεντανοστιμες. καλο ειναι να κανουμε κατι που και που, γιατι αποκλειεται να παει χαμενο. οτι ειναι απο τα χερακια μας ειναι παντα ωραιο.
τα λουκανικα εχουν μονο σκορδακι και μπουκοβο, την επομενη φορα θα προσθεσω και λιγο πρασο που μου αρεσει. παντως ειναι μια διαδικασια αρκετα χρονοβορα και λιγο σιχαμερη (λιπη, εντερακια κ.λ.π.), αν καποιος ενδιαφερεται, ευχαριστως να γραψω πως τα εκανα. αντε, σαν την βεφα κοντευω να γινω.....
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Κυρ Ιαν 30, 2011 2:36 am

Οχι μονο τη συνταγη για τα λουκανικα αλλα και τον τραχανα! :mrgreen: Γενικα οτι εχει σχεση με τη μασα παρουσιαζει πολυ μεγαλο ενδιαφερον (και εγω κοντευω να γινω μαμαλακης :shock: ). Στο τελος θα σας δωσω τη συνταγη για κατι πολυ νοστιμο που μαγειρευσα οταν ηρθε ο Βαγγελης απο τη Κρητη και ανηφορισαμε για το Παγγαιο. :Glory: Ωραιο ελαφρυ γευμα που τρωγεται χωρις ψωμι και εχει μονο 1200 θερμιδες η μεριδα. (και 2.000 θερμιδες η μεριδα του Στεφανου :sss: )
Εχθες και σημερα μαζεψα αλλα 10 κιλα ελιες και αυριο σκεφτομαι να ετοιμασω τις μισες για παστωμα και τις αλλες μισες, τις καλαμων, για αλμυρισμα στο νερο. Οι προηγουμενες εχουν γινει και σιγα σιγα αρχισα να τις αδειασω, μονο σημερα εφαγα καμια 50αρια. Ειναι γλυκυτατες και γεματες λαδι. :Wow:
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό kiriaki την Κυρ Ιαν 30, 2011 10:10 pm

διαιτητικοτατο το γευμα σου....μονο 1200 θερμιδες; μας παιρνει και για ενα γλυκο μετα..... :lol2: :lol2: :lol2: συμφωνω μαζι σου για τη μασα, και νομιζω πως θα συμφωνησω με καποιους που λενε πως ενα καλο γευμα μπορει να αντικαταστησει το σεξ (αυτο δεν ισχυει για τα "λιγουρια"). αν προλαβω σημερα θα γραψω και τις δυο συνταγες
Άβαταρ μέλους
kiriaki
 
Δημοσ.: 896
Εγγραφη: Πέμ Μαρ 18, 2010 2:45 pm

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό Stefanos την Σάβ Φεβ 05, 2011 3:15 am

Τελικα δεν αντεξα και μαζεψα κατι εναπομειναντες Ελιες απο τη τελευταια σοδεια. Θα μου πεις ανοιξη ερχεται και εσυ μαζευεις ακομη Ελιες? :shock: Στο χερι μας ειναι παντα να τα εχουμε ολα οπως εμεις θελουμε! :Glory:
Πρωι τις μαζευσα, το μεσημερι τις εβαλα μπρος και σε λιγη ωρα ετοιμες! Η διαδικασια για να παστωσει κανεις Ελιες ειναι αρκετα ευκολη υποθεση και μπορει να γινει απο τον καθενα! Θελουν καλο πλυσιμο, να φυγουν χωματα, φυλλα, και τυχον ακαθαρσιες και χοντρο αλατι που μπορουμε να βρουμε σχετικα ευκολα στο εμποριο. Μετα απο μια εβδομαδα περιπου οι πρωτες Ελιες ειναι ετοιμες για το πιατο μας! :Glory:


3 Φεβρουαριου 2011: Οι τελευταιες για φετος Ελιες. 8-)

Εικόνα



Αφου πλυθουν καλα και στραγγιστουν τοποθετουνται ανα στρωματα σε πλαστικα δοχεια που στα χαμηλοτερα τους σημεια ειναι διατρητα. Στη συνεχεια ριχνουμε απο πανω χοντρο αλατι και επαναλαμβανουμε την ιδια διαδικασια αρκετες φορες.

Εικόνα



Στο τελος σκεπαζουμε με ενα πιατο.

Εικόνα



Παλαιοτερα στις παρακατω πλαστικες γαβαθες καλλιεργουσα ομορφες Εχεβεριες. :Glory: Τωρα λογω της οικονομικης κρισης περιοριζομαι σε μικροτερα -αλλα πολλα περισσοτερα - φυτα και οι γλαστρες μου μενουν για αλλο σκοπο. :smirk:

Εικόνα



Να μια λυση πως μπορουμε να τις χρησιμοποιησουμε! :Glory:

Εικόνα



Η ιδια διαδικασια επαναλαμβανεται οπως και στις προηγουμενες Ελιες. Οι Καλαμων παστωνονται παντα χωριστα γιατι θελουν αρκετο καιρο για να φυγει η πικραδα τους.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα



Ετοιμες οι Ελιες μας! :Glory:

Εικόνα



Τοποθετουμε πανω απο το πιατο ενα βαρυ αντικειμενο για να πατηθουνε. Συνηθως χρησιμοποιουμε ενα πλαστικο δοχειο τροφιμων με καπακι που γεμιζουμε με νερο.
Φυσικα αποφευγουμε τα οικοδομικα και αλλα φυσικα υλικα οπως οι πετρες, και τα τουβλα. :3No:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Site Admin
 
Δημοσ.: 2014
Εγγραφη: Τρί Ιούλ 28, 2009 5:32 pm
Τοποθεσια: Ν. Θεσσαλονίκης

Re: Ελιές για πάστωμα

Δημοσίευσηαπό vaspros την Σάβ Φεβ 05, 2011 6:51 pm

Πολυ ευκολο τελικα να τις φτιαξεις . Μετα πως τις συντηρεις Στεφανε ? Τις αφηνεις στο αλατι η το βγαζεις και τις βαζεις με λιγο λαδι ? Επισης πρεπει να ειναι συγκεκριμενες ποικιλιες η το ιδιο θα μπορουσα να κανω εγω και με την ποικιλια μανακι που εχουμε στην περιοχη μας ?
Άβαταρ μέλους
vaspros
 
Δημοσ.: 218
Εγγραφη: Παρ Ιούλ 16, 2010 9:36 pm

Επόμενο

Επιστροφή στην Τα δώρα της φύσης

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron